Arkitektur

En tur gennem Ishøj viser at byens dele rummer megen historie og en del arkitektoniske perler.

Der er masser af historie og arkitektur at se i Ishøj, og ofte andet end man forventer!

Byens tre oprindelige landsbyer Torslunde, Tranegilde og Ishøj består endnu som selvstændige bebyggelser med landsbypræg, og godset Benzonsdal trækker sin allé som en grøn linje gennem landskabet. 

Ishøjs kirker er i sig selv små seværdigheder, og i Ishøj Dyrepark står en rød og smuk kinesisk-inspireret portal fra Tivoli i København.

 

Vildtbanestenen

  • Christian VII rejste en pæl i Tranegilde for at markere sit jagtområde. I dag er området en del af Ishøj Dyrepark.
  • Vildtbanestenen blev rejst i 1775 af Christian VII, for at markere kongens jagtområder, eller vildtbaner, som det blev kaldt. Fra 1624 og til omkring 1790 ejde Christian VII 4 gårde i landsbyen Tranegilde. Bønderne på de 4 gårde fungerede som klappere under jagterne, og for det job fik de brænde fra Hareskoven.
  • Jagthornet i Ishøj Kommunes byvåben henviser til samme jagtområder, og selvom kongen ikke har gået på jagt i over 200 år på stedet, står Vildtbanestenen eller pælen der endnu. I dag som en del af Ishøj Dyrepark.
  • Læs mere om Ishøj Dyrepark og Vildtbanestenen:
    Ishøj Dyrepark

 


Benzonsdal

  • Peder Benzon opførte i 1730 det betydningsfulde og smukke gods Benzonsdal med over 4000 tønder land
  • Man kommer til Benzonsdal ad en lang og gammel allé fra Gammel Torsmølle, omtrent ved thorsbro Vandværk. Den nuværende hovedbygning fra 1856 er opført i gule sten i to etager over høj kælder. Enkelte af avlsbygningerne er en del ældre. Landbrugslandskabet er storladent, og en række store fritstående egetræer markerer sig stærkt på markerne.


Barfredshøj

  • Herregården Barfredshøj blev opført omkring 1850 af arkitekten G.F. Hetsch og er i dag en fredet bygning.
  • En smuk vinklet rønnealle fører fra kohusene op til Barfredshøj, der sammen med godserne Benzonsdal og Gjeddesdal udgør et unikt sammenhængende herregårdslandskab.
  • Barfredshøj lå oprindeligt på Gjeddesdals jord, og blev først udskilt som selvstændig parcel i 1820. Den nuværende fredede hovedbygning er opført omkring 1850 af arkitekten G.F. Hetsch. Bygningen har trekantgavl ud mod gårdspladsen og mod haven, der har en herskabelig størrelse.